Kunst på stranden

Fra Sculpture by the Sea, 2013. Eget foto

Fra Sculpture by the Sea, 2013. Eget foto

 
 

En kongelig idé blev til en folkelig begivenhed på kanten af aarhus

Ved stranden for enden af verden oplevede Kronprinsparret en hel ny måde at udstille samtidskunst. Skulpturer udendørs blandet med australiere iført badetøj, der gik tur imellem kunst sat ned i det skinbarlige sand.

Kronprinsen og kronprinsessen blev bjergtaget af denne nye og geniale måde at udstille kunsten, så hjemme igen blev den daværende direktør for ARoS, Jens Erik Sørensen, indviet i forslaget om at få dygtige kunstnere til at udstille i strandkanten fra Tangkrogen til Ballehage - ca. hvert andet år.

Jens Erik Sørensen fik ret hurtigt et begejstret byråd med på idéen. Så meget at dav. borgmester Nicolai Wammen fik skrevet et forord til den allerførste udstilling i juni 2009.

Sculpture by the Sea blev gennemført med stor succes i årene 2009-2015. I 2017 blev den imidlertid erstattet af “ARoS Triennial”, der havde overskriften “The Garden” og er en sammensat begivenhed, der dels foregår på ARoS, dels forskellige steder i byrummet og dels i en udendørs udstilling på samme strækning, som udgjorde Sculpture by the Sea fra 2009-2015.

“ARoS Triennial” blev i 2017 heftigt kritiseret - særligt da et stykke af Tangkrogen blev bemalet af den tyske kunstner Katharina Grosse, hvor hun med værket “Asphalt Air and Hair” ville symbolisere den menneskelige forurening med naturen som et sagesløst offer.

Katharina Gross, “Asphalt Air and Hair”, udstillet ved “ARoS Triennial 2017: The Garden - End of Times, Beginning of Times”. Foto: ARoS

Katharina Gross, “Asphalt Air and Hair”, udstillet ved “ARoS Triennial 2017: The Garden - End of Times, Beginning of Times”. Foto: ARoS

I 2020 vender “ARoS Triennial” tilbage med et nyt tema, der ventes afsløret i begyndelsen af det nye år.

Og hvad har alt det her så med mig at gøre? Jo, i 2009, 2011, 2013 og 2015 var jeg tilstede for at fotodokumentere “Sculpture by the Sea”. Det blev til en del billeder, som du vil kunne nyde herfra.

Billederne på de enkelte sider må gerne nydes efter den gældende lov om ophavsret. Hvilket vil sige, at du skal spørge om lov inden disse bliver bragt andre steder. Kontakt mig herom.